Dagbok

Här berättar vi om hur Melvin utvecklas ända från det att vi såg honom när han var tre veckor gammal. Då bodde han fortfarande kvar hemma hos Eva & Sten på Kennel Maxi Mates.
Senaste datum längst upp.

Torsdag 10 januari 2008
Oj, vad husse har varit dålig på att uppdatera hemsidan! Det kanske beror på att Melvin fått en lillebror, Elliot, som fyller 4 år nu i januari. Husse är alltså inte bara husse utan också pappa. Det där sista brukar betyda att man sällan har några problem att sysselsätta sig ;)

Melvin mår alldeles utmärkt och han fyller 6 år den 1 maj. Han har börjat få lite gråa hårstrån - inte vid tinningarna men väl kring nosen och på ryggen. Han är för övrigt en väldigt duktig lekfarbror de gånger han träffar på en valp. Nu senast en Jaktretriever, som heter Svea.

Vi får väl se när husse hittar hit igen. Melvin är precis lika älskad som alltid även om det inte rasslar till på hemsidan, som det gjorde när han var valp.

Söndag 1 maj 2005
Melvin har just fyllt 3 år - tänk vad tiden går! För inte så värst länge se'n var han en liten fluffboll, som for runt så att snön yrde den där vintern 2002. Sedan dess har han vuxit och blivit en ordentligt muskulös herre med ett riktigt tryggt temperament - något som följt med av födsel och ohejdad vana (och säkerligen viss påverkan av husse och matte). Till vår glädje uppvisar Melvin en ointresserad och nästan oförstående inställning till aggressivt skällande hundar vi någon gång möter. Skäller gör han bara när vi leker och busar. Fast dé é ju klart, när det väl krävs en styrkedemonstration är inte Melvin den som backar. Då blixtrar vargen i honom till och hans morrande blir väl så respektingivande. I normala fall vet han ju att matte och husse hanterar hotfulla situationer.

Nåväl, som bekant har våren anlänt och Melvin älskar att ligga i trädgården, vända nosen mot vinden och låta brisen lyfta öronen. Då och då passerar en ryttare på häst , som Melvin intresserat följer med blicken. Emellanåt blir det "gottislek" (sök efter godis) och bollspel, som naturligtvis är riktigt kul - även för oss. Det känns verkligen som en rikedom att ha skog och natur alldeles in på knuten. Rådjuren betar på ängen bredvid och fasanerna skrockar (eller vad kallas det lätet?) i buskaget hundra meter bort. Tänk vilken natur man finner bara 4 mil från Göteborg! Ha en härlig fortsättning på våren!


Lördag 1 januari 2005
Äntligen är det dags för bildserien "Året i bild" eller snarare "Åren i bild"! Det har ju inte blivit några bilder på ett tag och vi tänkte inleda det nya året med en del tillbakablickar på våren 2003, då Melvin just fyllt 1 år och valppälsen i stort helt försvunnit.

Det blev många och långa skogspromenader med matte, som precis blivit gravid. Skogen ligger runt hörnet och granbarren/-kvistarna var ständigt återkommande gäster här hemma. Knepigt att plocka ur en Cockerpäls - inte sant?

Våren övergick i sommar, som delvis kom att spenderas på Göta Kanal. Självklart hade Melvin flytväst och som den gulliga, valpiga hund han var, blev han flitigt fotograferad av diverse busslaster med turister - inte minst när vi passerade alla slussar på vår väg mellan ost- och västkusten.

När vi lagt till i Motala och Melvin lagt av sig flytvästen, ramlade han av båten i sin iver att hälsa på husse, som var på väg tillbaka efter diverse morgonsysslor i hamnen. Husse kastade av sig skor och kläder för att hoppa i kanalen och rädda Melvin, som på hundars vis i lugn och ro simmade mellan båt och brygga, helt omedveten om risken att klämmas mellan det hårda skrovet och betongbryggan. Vi fick upp honom till slut och efter detta blev det inga turer på båten utan flytväst.

Lördag 1 maj 2004
Melvin har fyllt "vuxen" - 2 år! Detta firade Melvin med en läcker födelsedagstårta bestående av ristimbal smyckad med köttbullar och massor med schnitzel. Av ättempot att döma tyckte Melvin om tårtan VÄLDIGT mycket! Det har givetvis hänt en hel del se'n sist och det är inte utan att husse är lite generad över att han inte uppdaterat hemsidan på ett tag. Vi tänker ta tag i uppdateringen under sommaren och bl.a. lägga ut bilder från året som gått - bildserien får nog heta "Året i bild".

För övrigt har Melvin blivit om möjligt ännu mer trygg och stabil. Det märks bl.a. på hur han upplever föning, kloklippning och trimning. Det senare gör vi numer alldeles själva efter att ha deltagit i en trimkurs arrangerad av Västra Cocker Spanielklubben.

Sedan får vi naturligtvis inte glömma att Melvin fått en lillebror - Elliot, vår lille son, som föddes den 27 januari 2004. Elliot och Melvin kommer så långt väldigt bra överens även om Melvin väl konstaterat, att mattes uppmärksamhet blivit något mindre.

Torsdag 1 maj 2003
Så har då vår älskade Melvin gått och blivit 1 år gammal! Födelsedagen firades i Oslo tillsammans med matte samt husses tvillingbror Andor, hans sambo Hilde och Hazel - en liver & tan Cocker Spaniel från Kennel Maxi Mates. Melvin hade ingen större insikt om den stora dagen men husse och matte gjorde vad dom kunde för att högtidlighålla födelsedagen.

Melvin är just nu något kräsen när det gäller mat. Vi har förstått att det sannolikt kan bero på, att Melvin genomgår lite av en "tonårsfas" där det händer massor i hans lilla (?) kropp. Han har bl.a. börjat upptäcka hundtjejer, som löper. Han känner att det är något speciellt men vet inte riktigt vad det är för något. "Okey husse, jag går fram och nosar lite men skall jag göra nå't annat också?".

För övrigt går vi på unghundskurs där Melvin visar sig ha bra koll på det mesta. Fast dé é ju klart - varför hoppa upp på en bänk bara för att "fröken" vill det? "Jag hoppar hellre upp på en liggande stock i skogen när jag är ute och leker med matte". Vi har också anmält Melvin till ett par utställningar. Nu gäller det att ligga i och träna så att Melvin förhoppningsvis förstår finessen med att stå still några minuter och skritta fint jämte matte när domare och publik skall bedöma honom. Vi har väl egentligen ingen strävan att göra Melvin till en tävlingshund men det skall ändå bli roligt att få honom bedömd. Vi berättar mer längre fram . . .

Onsdag 5 mars 2003
Efter många om och men har vi äntligen lyckats lägga över hela hemsidan på Melvins egen domän - www.sirmelvin.com. Först skulle domänen registreras och sedan skulle vi finna ett bra web-hotell. Vi har haft lite krångel med detta under en månads tid och har därför inte uppdaterat sidan med nya bilder etc. Ord som IP-adress, DNS-server och Ping är numera väl inkörd standard på Stenaskjum Lillgården i Bollebygd.

Vi är jätteglada över flytten och hoppas att besöken på hemsidan kommer att öka i takt med att vi anmäler sidan hos olika sökmotorer. Vi lägger in nya bilder så snart servrar och annat är på vår sida.


Tisdag 28 januari 2003
2002 har hunnit bli 2003 och snart fyller Melvin 9 månader. Vintern har kommit och gått i omgångar och just nu råder blidväder med småleriga omgivningar och plusgrader på termometern. Det blir till att duscha tassar och underrede efter nästan varje promenad. Försvarets Hudsalva och Apotekets salicylsyrevaselin gnids frekvent in på Melvins trampdynor.

Melvin har utvecklats till en riktig liten praktgosse - han ser nästan ut som en fullvuxen Cocker Spaniel i takt med att valppälsen avlägsnas. Kraftig muskulatur efter allt spring i skogen och högrest bringa. Intellektuellt har han också vuxit. Matte prövar ständigt nya övningar för att aktivera Melvin. Sök efter godis och husse i skogen, upp på stubbar och över hopphinder. Melvin stortrivs när vi leker och utmanar honom med nya övningar. Han älskar förresten att bli jagad med en pinne i munnen. Så fort vi kommer ut, letar han upp en pinne, biter tag i den och tittar utmanande på matte och husse - "Kom igen nu, jaga mig!". Han tycks vara en riktig liten "pinnhund" - en sådan som varje promenad släpar hem en pinne att lägga till samlingen.

Vi älskar verkligen vår Sir Melvin och som det verkar älskar han oss också. Varje kväll vill han säga "go'natt" och varje ny dag säger han "go'morron" genom att skaka liv i matte och sedan husse med både gnyende och slick i ansiktet.

I julas träffades förresten Melvin och Maxi Mates Hazel här i Bollebygd. Inledningsvis var tydligen Melvin för valpig för Hazel - hon gläfste till då och då när Melvin blev för närgången. I takt med att de båda lärde känna varandra och Melvin fick kläm på hundspråket, blev tillvaron mysigare och mysigare.


Söndag 22 december 2002
Melvin och vi upplever vår första vinter i Bollebygd, som visat sig vara ett alldeles underbart ställe att bo i! Människorna är vänliga, luften frisk, naturen inpå knuten och Melvin stortrivs med skogen bakom huset! Igår högg vi förresten vår egen julgran - eller rättare sagt våra egna - en för inomhus- och en för utomhusbruk. Vilken härlig frihetskänsla! Julkakorna är bakta, skinkan kokt, klapparna inslagna, revbenet kryddat, matbordet putsat och veden huggen och inlagd i huset. Vi är redo att fira jul och på julaftons morgon kommer vi alla tre att tassa fram till våra julstrumpor för att se vad tomten lagt i för "morgonklappar". På juldagen blir det Julotta i Bollebygds kyrka kl. 07.00 - det ser vi verkligen fram emot! Vi berättar mer längre fram och framförallt kommer vi löpande att lägga in fler bilder med datum ända bak till oktober.

God Jul och Gott Nytt År!

Melvin med matte & husse - vov, vov!


Onsdag 27 november 2002
Flyttlasset har landat säkert i Bollebygd och vi har så sakta installerat oss alla tre. Melvin trivs och han upptäcker löpande de nya omgivningarna och vad de har att erbjuda när det gäller lek och "ätbara" saker att stoppa i munnen (yaacckkkk som Kalle Anka säger ;). Igår kväll/natt kopplades dator och internetanslutning upp mot Tele2, som dessvärre inte hunnit aktivera vårt nya telefonnummer ännu. Det bör nämnas, att vi tagit 115 bilder på Melvin sedan sist och flera av bilderna är bedårande! Bl.a. kommer vi att bjuda på "Melvins första snö" och bilder på hur han ligger och slappar nedanför järnspisen i köket.

Passar på att lägga in ett par bilder på huset från i somras, då vi tittade på det för första gången. Med tanke på att vi just nu har plusgrader, regn och jordytor runt huset, ter sig bilderna nästan overkliga. Spännande för övrigt att se vad Melvin drar in i huset med sina mysiga höst-tassar . . .

Huset framifrån Sett från sidan


Lördag 26 oktober 2002
Melvin - vår lilla Snögubbe! Melvin har upplevt sin första snö, som sedan dess visserligen smält bort. I två-tre dagar hade vi höstsnö i Göteborg, både våt kramsnö och torr pudersnö. Den förstnämnda varianten satte sig som små snöbollar i Melvins päls, inte minst mellan frambenen. Efter 30 minuter i snöyran gick Melvin runt som en välbyggd bulldog eller väldigt hjulbent John Wayne ;)

Vi har tagit en del bilder, som landar på hemsidan så snart som möjligt. Det är mycket flyttbestyr just nu och dessutom har vi som bekant "lyckats" stänga vårt ADSL-abonnemang i förtid. Bilderna kommer snart . . .


Söndag 6 oktober 2002
Sedan de förra bilderna har Melvin vuxit ordentligt och tappat flertalet av sina "mjölktänder". Pälsen blir mörkare och något strävare. Vad gäller tänderna så har han tappat flera, som vi lyckats hitta både här och där. Senast fann vi en av hans vassa hörntänder i matskålen. Nu är det bara en vass "huggis" kvar. De nya tänderna är inte lika vassa och det är därför inte alls förenat med smärta att råka hamna med handen mellan hans käkar. Melvin är stundtals ordentligt röd i munnen pga tandbytet och dessutom lite öm i munnen - det märker vi på att han inte biter tag så hårt i pinnar etc. Vi har för övrigt börjat ge honom mat tre gånger om dagen istället för fyra - det fungerar jättebra.

Under ett helgbesök i Linköping, där vi hälsade på Ann's bror med familj, tittade Melvin på sin första fotbollsmatch. Vårt lag vann med 11-4 och efter segerropen tog vi en bild på hela laget med Melvin som lagmaskott längst fram. I Linköping träffade Melvin dessutom sin första men troligen inte sista kanin. Stampe är visserligen tam men Melvin tyckte att det var riktigt spännande att nosa på en så mjuk kamrat.

Trots att utetemperaturen sjunkit så tvekar inte Melvin att kasta sig i närmsta sjö. Han gillar uppenbarligen att bada och simma, oavsett vattentemperaturen. Under vår promenad runt Sisjön i Göteborgstrakten, hoppade Melvin i tre gånger och tog sig en liten simtur. Polarn Valle är mycket mer tveksam och stannar hellre i vattenkanten och kollar Melvin när han jobbar på Simborgarmärket.

Hos dagmatte har Melvin det riktigt mysigt även om han inte leker så mycket - det kompenserar vi när vi kommer hem istället. Melvin har varit mycket läraktig och fungerar jättebra i sitt samspel med oss. När vi går ut på promenad lägger vi oftast in någon form av övning för att aktivera honom. Det kan handla om att nosa reda på godisbitar i gräset, leta upp matte som gömt sig, gå fint vid sidan om husse, låta sig jagas av matte, vänta tills husse säger "varsågod" innan vi går in genom dörren och att vänta på lov innan han kastar sig över godisbitar, som kanske ligger mitt på tassarna. Det krävs tid och engagemang men man får tillbaka mångdubbelt om man är aktiv med kontaktövningar och lyhörd för vad valpen själv vill.

Som en liten anekdot måste vi nämna lördagens lilla incident. Vi schamponerade och fixade till Melvin så att han blev jättefin och luktade superfräscht (Melvin höll nog inte med). Eftersom Melvin inte gillar att duscha - i rak motsats till sitt badintresse - kände vi oss mycket nöjda efter den ganska gnälliga stunden i duschkabinen. När matte och Melvin ett par timmar senare gick ut, träffade Melvin på Valle, som lekte och stojade med sin lilla kamrat. Rätt som det är smiter Melvin iväg upp på berget och formligen kastar sig i den sedan förr så välbekanta dypölen. Matte blev naturligtvis jätteglad . . . Som en naturlig följd av det mysiga doppet, fick Melvin uppleva sin andra dusch den här dagen - nu lämnade matte dock inget utrymme för "tyck-synd-om-mig-gnäll" eller strävan ut från duschkabinen.


Fredag 4 oktober 2002
Som redan nämnts nå'n gång så skall vi flytta i mitten av november. Inför flytten bokade vi av vårt ADSL-abonnemang hos Telia där man sa' att vi hade tre månaders uppsägning. Bra, tänkte vi, då kan vi ju jobba vidare ett tag till. Men ack så vi bedrog oss! Först igår fick vi klart för oss att abonnemanget upphört och med ens fattade vi varför vi inte kommit ut på nätet för att uppdatera hemsidan. Den här texten laddades för övrigt upp via ett 56 kb-modem - ingen given succé.

Nåja, Melvin har vuxit av bara farten och väger nu hela 10 kg! Han fick dessutom bästa betyg vid examen på valpkursen. Matte och husse blev jättestolta och Melvin fick ett tuggben i pris. Sedan dess har Melvin hunnit med sin första fotbollsmatch, kollat på husse när han kört motorcross och badat i Sisjön i trakterna kring Göteborg. Melvin har också hunnit med att vara på hunddagis och hos dagmatte Kerstin när matte och husse arbetar. Vi återkommer snart med både fyllig text och bilder - vi lovar
.

Söndag 8 september 2002
Igår fick Melvin nytt koppel, som ersättning för det första, väldigt lätta kopplet i nylon. Efter mycket letande blev det till slut ett svart läderkoppel med fina mässingsdetaljer. Den svarta färgen bryter riktigt fint mot Melvins glänsande, guldbruna päls.

När Valles matte och husse reste iväg till ett Spa nyligen, passade Valle på att skicka vykort till Melvin. Melvin blev verkligen jätteglad - det var hans första och hittills enda vykort! Snart är det för övrigt dags för "examen" på valpkursen. Så långt har Melvin varit oerhört läraktig och duktig. Som nämnts tidigare, går en stor del av kursen ut på att vi skall grundlägga en vana hos Melvin att söka ögonkontakt med oss i olika situationer. Det kan handla om att gå i koppel vid sidan om matte/husse, sitta kvar när matte/husse avlägsnar sig, inte kasta sig över godis utan att matte/husse sagt "varsågod" etc. Dessutom skall Melvin och dom andra valparna lära sig att förstå innebörden av ord som "vänta", "ligg" etc. Med lite godis och mycket tålamod kan man kommunicera väldigt bra efter ett tag. Det känns som att det var mycket förståndigt av oss att delta i kursen - inte minst beroende på alla "småtricks" vi lärt oss.

Idag besökte vi vårt nya hus med Melvin. Här får han verkligen stora ytor att springa runt på. Sannolikheten att få bekanta sig med katter är dessutom väldigt stor eftersom det knallar runt ett par svarta sådana på eller vid sidan om tomten. Det blir spännande att se hur det första mötet kommer att förlöpa - helt klart är att matte och husse måste vara extra vaksamma på hur kissekatterna beter sig. Vi får väl se hur det går . . .


Torsdag 29 augusti 2002
Sedan sist har Melvin hunnit med en massa - man gör ju det på tre veckor när man är valp. Vandring på slottsområde passar en "Sir" alldeles utmärkt. Gunnebo Slott kunde dessutom erbjuda fika till matte & husse när Melvin skulle äta lunch. Dagen efter var det dags för det första badet i havet - Hästevik var målet. Efter några trevande steg i den våta sanden traskade Melvin med stor njutning ut i det djupa havet. Efter doppet raglade han upp på stranden för att så sakta torka i solen. Han njuter helt klart av ett dopp i havet.

Valpkursen hade vi sett fram emot alla tre - egentligen är det väl bara matte och husse som behöver kursen - Melvin kan ju redan hundspråket. Den första dagen träffade vi bl.a. Harry (Strävhårig tax, 15 veckor), Tilly (Softcoated terrier (?), 5 månader), Paula (Dvärgschnauzer, 15 veckor) och Disco (Schäfer, 6 månader). Vi skulle utföra olika övningar för att skapa kontakt och få våra hundar att komma till oss. Melvin gjorde allting jättebra till mattes och husses stora förtjusning! Visserligen var det lite knepigt att säga "Varsågod" när man egentligen ville säga "Åh, va' duktig du är, duktig vovve!". Till kursens andra dag fick vi hemläxa, som klarades av utan problem. Nu skulle vi öka svårighetsgraden och verkligen få Melvin att söka ögonkontakt med oss. Det mesta grundar sig på att i början locka med godis, som pga husses lätta sinnesförvirring tog slut efter halva tiden eftersom husse missat att fylla på godisburken. Av kursledaren Millan fick vi låna köttbullar, som fungerade som en riktig magnet på Melvin. Valparna blir lätt trötta av att koncentrera sig, så det mesta skall övas där hemma upprepade gånger med väl tilltagna pauser.

Naturligtvis har Melvin hunnit med att bada ett flertal gånger i sommarvärmen. Det senaste i badväg är att han med stort välbehag lägger sig i vår lilla plastbalja, till bredden fylld med svalt vatten. Här både dricks och plaskas det.
Kolla bilderna HÄR. I övrigt handlar det mest om lek, mat, upptäcksfärder som blir allt längre, tappande av valptänder och mycket gos med i synnerhet matte. För en kort tid sedan träffade Melvin sin syster Bibbi, en black & tan-tecknad liten sötnos. De båda åt ur samma skål och sov lugnt sida vid sida. Det riktigt strålade syskonkärlek om dom.

Förrförra helgen fick Melvin bekanta sig med bl.a. Viggen, JAS och Herkules. Vi var på besök i Karlsborg där man hade stor uppvisning med anledning av ett visst militärt förbands 50-årsjubileum. Dagen till ära gav vi Melvin en halsduk gjord i riktigt fallskärmssiden. Han charmade de flesta - ung som gammal, civil som militär. Melvin visade också imponerande stabilitet när Viggen drog igång sin efterbrännkammare. Han lyfte på huvudet, öppnade ögonen och la' sig sedan tillrätta igen. Han är en riktig tuffing samtidigt som han är ett riktigt charmtroll! Vilken vovve . . . !!!

Inom parentes så håller matte & husse på att köpa hus, vilket ställt hemsidan lite i skuggan av allt engagemang huset kräver. Bilder etc. finns men tiden räcker inte riktigt till . . .

Onsdag 7 augusti 2002
Tänkte bara i korthet nämna, att Melvin inte på något sätt är en badkruka. När han efter det första besöket i en insjö väl kommit över rädslan för det där stora våta, som rör på sig, plaskar han med stor iver rakt ner i havet. Så snart han flyter fritt från botten, dras ben och tassar igång i ett härligt hundsim! Det är ljuvligt att se hur han trivs i det svala vattnet! För övrigt passerar vistelser i vår duschkabin utan några större scener - det tycks vara helt okey även med ljummet vatten.

Melvin visar också tydliga tecken på god inlärningsförmåga. Trots en stundtals stor hunger, sitter han tåligt och väntar på mattes/husses "Varsågod" innan han kastar sig över matskålen. Kloklippningen går också riktigt bra - självklart är det ingen favoritsyssla att få klorna klippta men han finner sig i det utan större invändningar.

Lördag 3 augusti 2002
I veckan som gått besökte Melvin sina gudföräldrar i Oslo, som badade i strålande solsken. Vi tog oss till den oerhört vackra Vigelands-parken för vila i gräset och fotografering vid de pampiga stenstayerna. Eftersom Melvin inte är helt glad i att bli buren, blev det en hel del ylande i samband med plåtningen. För övrigt vill vi varmt rekommendera ett besök i parken, som innehåller en stor mängd stenstatyer av människor i olika positioner - exempelvis barn, fäder, mödrar, syskon och äldre par i ömma omfamningar. Melvin har dock ännu inte blivit kulturellt intresserad utan uppskattade mest det gröna gräset.

Melvin har också hunnit med att bada. Från att ha varit klart skeptisk till bad visade han tydligt, att det under varma sommardagar är riktigt mysigt att sänka ned kroppen i svalt vatten. Idag har vi dessutom tvättat och schamponerat honom för första gången hemma hos oss. Han såg riktigt ömklig ut när hela han var våt och löddrig. Efter en hel del gnäll varvat med godis, skakade han av sig och lät sig torkas lugnt och fint. Det skall nog inte bli några större problem med tvätt och lödder framöver.

Söndag 28 juli 2002
Den gångna veckan har bjudit på en hel del regn så Melvin och vi har inte varit ute mer än nödvändigt. Det har alltså funnits tid för en hel del lek inomhus och besök hemma av olika bekanta. I början av veckan mötte Melvin för första gången Steija - en ung Springer Spaniel-tik, som bara är ett par veckor äldre än Melvin. Här fick Melvin verkligen möta sin jämlike när det gäller intensiv lek. Stundtals var han tvungen att "kliva av banan" för att inte bli helt omkullsprungen.

I takt med besöken hemma, växer Melvins leksakshög påtagligt. Den senaste favoriten från Ann är en mjuk zebra med slängande ben och svans. Det är mer än en gång vi funnit zebran liggande i en klart onaturlig kroppsställning jämfört med när vi satte ned den på golvet - det ser inte vackert ut ;)

Apropå favoriter så ligger Melvin gärna på vårt svala stengolv i hallen, under skohyllan. Hit går han gärna när det är varmt och han vill ha lugn och ro. När Melvin gått i dvala under hatthyllan kan det vara riktigt knepigt att få fram honom. Så var fallet även igår, när vi skulle ut och bada. Vi valde att åka till en insjö eftersom detta var första gången Melvin skulle bekanta sig med väldigt mycket vatten på en gång med möjlighet att både dricka och bada i det. Man kan nog säga att Melvin var klart skeptisk till allt det där våta, som dessutom rörde på sig när vinden tog i. Han nöjde sig med att själv plaska runt i vattenbrynet men protesterade inte alls när vi sänkte ner honom i vattnet för att skölja av halva sandstranden.

Efter badet blev det lek med zebran och godis i skuggan. Melvin har för övrigt redan full koll på hur man skall sitta för att få en bit godis. Höjer han dessutom tassen för en liten hälsning samtidigt, blir matte & husse riktigt glada. Vi får nog snart pröva liggmanövern med lite hjälp av levergodis och Frolic-ringar. Koppelträningen går riktigt bra även om han fortfarande gärna biter i det där snöret, som sitter fast i bandet kring halsen.

Lördag 27 juli 2002
När solen nu äntligen strålar på oss igen tänker vi åka ut och bada. Kanske dyker det upp någon bild på Melvin i badtagen. Vi får se . . .

Söndag 21 juli 2002
Vi har ju tidigare berättat om hur duktig Melvin är med att berätta för oss när han vill ut och göra ifrån sig. Det senaste på den fronten är, att han går till ytterdörren, sätter sig ned och gnyr en stund. Då vet vi precis att han vill ut och kissa eller bajsa. Åh, vad duktig han är!

Lördag 20 juli 2002
Vi har tagit med Melvin på diverse nya saker de senaste dagarna - mest för att prova på hur han reagerar på olika miljöer och upplevelser. I tisdags åkte vi ut till havet för lite picknick och sol i gröngräset. Melvin fick med sig sin nya mobila vattenskål, som mest uppskattades att busa med. Vattnet var, trots värmen, mer intressant att krafsa i än att dricka. Efter lite mat och sömn i skuggan lektes det för fulla muggar vid strandkanten.

Dagen efter var det dags för ännu en grillafton tillsammans med "mormor & morfar". Att sova i mormors knä var en definitiv höjdare.

Igår var det så dags för biltur till Höganäs och Mölle. Så snart vi startar bilen för en tur, somnar Melvin i knät på oss. Efter att ha charmat de flesta besökarna vid Höganäs keramikfabrik, bar det av mot Mölle och Melvins första restaurangbesök. När vi klev in på restaurangen, hade vi direkt fyra servitriser omkring oss. Dom ville alla hjälpa till att få Melvin att trivas - mat- och vattenskål bars fram från köket. Efter mat på verandan och lek i trädgården tillsammans med ett par snälla småflickor, var det dags för matte, husse och deras sällskap att inta middagen inomhus. Melvin ville först inte ligga still under bordet men efter lite övertalning och ytterligare lek i trädgården, somnade han gott vid våra fötter.

Idag köpte vi en speciell hundryggsäck att bära Melvin i vid längre promenader. Vi traskade iväg mot Slottsskogen med Melvin i ryggsäcken. Vi förstod ganska snart att det här med att bli buren inte är någon större favoritsysselsättning. Han gnydde ganska mycket så vi fick omväxlande bära honom och låta honom strosa runt i gräset. Väl framme i skuggan i Slottsskogen var det dags för ännu en nyhet. Melvin har burit sitt halsband flera dagar utan några som helst protester. Nu tänkte vi testa att kroka i ett koppel. Vi gjorde det mesta enligt boken med både godis och beröm. Så vitt vi kunde se, accepterade Melvin kopplet även om det naturligtvis var skojigare att bita i än att bli ledd i.

Måndag 15 juli 2002
Under sina bitvis vilda lekar och intensiva hoppande i vegetationen, har lille Melvin fått ett slag eller stick, som tyvärr resulterat i en otäck svullnad på ena kinden. Han tycktes inte ha ont men som de oroliga "föräldrar" vi är, valde vi att åka in till Blå Stjärnan. Här fick Melvin bekanta sig med en jätteduktig veterinär och sköterska. Veterinären konstaterade att svullnaden måste punkteras och tömmas på vätska. Efter en sövande spruta punkterades och snittades svullnaden, som innehöll både blod och annan vätska. Efter ytterligare två sprutor - antibiotika och uppvaknande - vaknade Melvin lite groggy men vid gott mod. Vår Sir Melvin är en riktig kämpe och vi har fått ännu en indikation på att han kommer att bli en trygg och stabil hund - vi är sååå stolta!!! Nu skall matte och husse spola ur såret ett par dagar och ge honom antibiotika i pillerform. Vid test under tisdagsmorgonen visade det sig, att prinskorv med Philadelphia-ost är jättebra att gömma piller i ;)

Söndag 14 juli 2002
Första veckan hemma har avverkats av bara farten och så här på Franska Nationaldagen tog vi det lugnt och varvade mat med lek och sömn. Det har hänt mycket med Melvin de sista 10 dagarna - öronen har växt, han har fått annan färgton över ryggen, utflykterna i naturen har blivit mer vågade, bergknallarna är inte längre oövervinneliga, bilar och helikoptrar skrämmer inte längre, kissrutinerna går mot rumsrenhet etc.

De sista dagarna har bl.a. innehållit besök på mattes arbete (där han charmade alla flickorna), besök av lille Axel, 6 månader, picknick i det gröna, "deltagande" i husmålning, tändning av grillen och myspys i Ankis & Ingemars trädgård, Melvins mormor och morfar. Vi har prövat att lämna honom ensam några minuter och återigen låtit honom bära sitt halsband - båda sakerna gick jättebra. Vad gäller nätterna så har Melvin förlängt nattkisseriet från 01:30 via 02:30, 03:30, 05:00 till 06:20 - vi tycker att han sköter detta mycket bra! Vem vet, han kanske snart lyfter på benet och blir "man" snabbare än vi vågat hoppas på ;)

Idag mötte vi av en händelse kennelmamma Eva med döttrar vid "stora djuraffären" i Kållered. Eva tyckte att Melvin såg jättefin ut och att han var en glad, liten rackare. Melvin tycktes komma ihåg lilla Sigyn och Nanna och hälsade glatt på dem med viftande svans och blöt tunga.

Vår lilla paus se'n i tisdags beror förresten på sena nätter och vår egen acklimatisering tillsammans med Melvin. Det fina vädret har nog också bidragit en del . . . :)

Tisdag 9 juli 2002
Idag har Melvin burit halsband för första gången. Som med allt annat, ta i trä, hanterade Melvin detta med stort lugn. Hans bekantskap med grannarna Ann-Marie, Henrik och deras King Charles, Valle, fördjupades denna underbart soliga sommardag. Valle är väldigt snäll och försiktig med Melvin - han förstår uppenbarligen att hans nya lekkompis är klart yngre och ibland lite oförsiktig i leken. Exempelvis knuffade Melvin undan Valle från hans egen vattenskål utan att Valle protesterade. Det kommer nog en dag då Valle säger ifrån på skarpen . . .

På kvällen träffade Melvin nya lekkamrater - två st Springer Spaniel - Amanda & Beata. Vi var lite oroliga för det nya mötet men efter en stund hängde lille Melvin i öronen på både Amanda och Beata, som inte alls protesterade utan bara viftade på svansen - jättekul! Melvin sov som en stock och snarkade högt efter den intensiva leken.

Söndag 7 juli 2002
Andra natten hemma hos matte & husse har passerat utan några som helst bekymmer. Kl. 05.30 vaknade Melvin och sa' till oss: 'Jag vill gå ut och kissa!'. Peter tog tag i kläderna (utryckningsversionen ;), svarta plastpåsen och vovven. Efter ca. 10 sekunder i gräset både kissades det och bajsades det. Efter lite lek och jakt var det dags för stråle nr. 2. Han är verkligen jätteduktig och vi känner att kommunikationen oss tre emellan fungerar jättebra! Igår fick Melvin uppleva en hel del nya saker:
  • Träffa grannarnas Cavalier King Charles, Valle (1½ år)
  • Träffa nya människor inkl. Anns mor & far
  • Höra bullrande bilar
  • Gå på asfalt - blöt och svart dessutom.
Allt detta gick förunderligt bra. Mötet med Valle passerade utan problem, bilarna pratade vi bort och de nya mänskliga mötena gick även dom mycket bra. Värre var det med asfalten - gräsmattan var klart trevligare eftersom ju Melvin växt upp med stora gräsytor utan tillstymmelse till asfalt. Efter lite övertalning passade det alldeles utmärkt även med storstadens "gräsmatta". Klicka HÄR om du vill se bilderna. Melvin fick mycket beröm från olika håll under gårdagen!

Peters tvillingbror Andor och hans Hilde kom ner från Oslo för att bekanta sig med Melvin under några timmar. Efter diverse myspys och härlig Triumf-glass bar det av till Oslo igen. Under dagen träffade Melvin sin första (?) baby, Malte, 6 månader gammal. Även detta möte gick bra. Melvin går hittills från klarhet till klarhet.

Lördag 6 juli 2002
Så har då första natten i det nya hemmet passerat. Allt har gått bra och vi var ute redan kl. 05.00 för att låta Melvin kissa. Efter ännu en sovstund på ca. 1½ timme var det dags att gå ut och göra både smått och stort ;) Vi har hunnit med ett par "blöta olyckor" - mest beroende på att vi själva inte tolkat Melvin rätt. Han är nämligen jätteduktig på att tala om för oss att han vill göra ifrån sig. Han gnyr lite och då vet vi vad som gäller. Det här kommer att gå jättebra - i alla fall om vi ser på hur det gått hittills. Inga bit-tendenser ännu . . . (seglarskorna och leksakerna ligger framme).

Fredag 5 juli 2002
Melvin kom äntligen hem! Dessförinnan hade dagen gått i nervositetens tecken. "Tänk, vi skall få hem en liten valp, som skall trivas hemma hos oss och inte känna sig ensam utan mamma, pappa eller syskon". När vi väl kom ner till Maxi Mates kändes det verkligen stort att veta, att vi idag skulle ha en valp med oss hem. Innan vi åkte, åt vi härlig Tex Mex-mat med hela familjen Bergquist och Melvin busade runt med mamma Annie. Eva gick igenom alla nödvändiga papper med oss och vi skrev under köpeavtalet - nu var Melvin vår på riktigt! Det skall inte stickas under stol med att Peter blev så överväldigad och rörd, att han brast ut i tårar.

Välkommen hem käraste Melvin!

Söndag 30 juni 2002
Denna ömsom regniga, ömsom soliga dag, åkte vi till Maxi Mates för att överlämna en "hemtam" handduk till Melvin och titta på papperen från veterinären. I fredags besökte nämligen Melvin och hans syskon veterinären, som efter besiktning gav dem "UA" - utan anmärkning - på alla punkter. Äntligen vet vi med bestämdhet att Melvin skall få komma hem till oss! Nu har han fem da'r på sig att "gosa in" handduken som vi lämnat. Wow, nästa fredag får vi hem Melvin - spännande!

Söndag 23 juni 2002
Idag köpte vi fäll, hundkorg, matskålar, leksaker etc. Fällen skall vi lämna till Melvin hos Maxi Mates, så att han får chans att "gosa in" den innan vi får hem honom. Det blir lite tryggare för Melvin om han får sova på en fäll, som han känner igen på doften. Igår fick vi låna en transportbur och en valphage från våra grannar Ann-Marie och Henrik - tack!

Söndag 9 juni 2002
Mellan onsdagen och lördagen kom vi så småningom fram till, att Master Mind skulle heta "Sir Melvin" och kallas just "Melvin". På söndagen åkte vi ner till Eva och Sten, som skulle dra igång grillen. Deras son Björn hade laddat grillspetten med olika godsaker. Solen sken och Ann och jag gosade med Melvin, som verkligen var jättefin! "Tänk att detta är vår hund!" Jag tog både bilder och MPG-filmer på sex veckor gamla Melvin.

Om Du klickar HÄR så får Du se den första filmen med Melvin (5,5 MB).

Onsdag 5 juni 2002
Vi ringde till Sten och sa' att vi slutligen bestämt oss - "vi vill ha Master Mind". Från det att vi för första gången såg Master Mind, hade vi frekvent kontakt med Sten samtidigt som Ann och jag funderade på hur vi skulle göra. Allteftersom tiden gick, kände vi mer och mer att vi borde ta steget. Nu dök de mer praktiska frågorna upp: Hur skall vi förbereda hans hemkomst, vad skall vi köpa för hundkorg, vilken fäll är mysigast, vilka leksaker kommer han att gilla?

Alla frågor vi har kommer att besvaras i sinom tid. Vi får ta det som det kommer. Det primära just nu är att ordna hundkorg, koppel, mat, leksaker etc. Peters numera avlagda seglarskor kommer nog att bli väldigt uppskattade att tugga på. Vi får väl se . . .

När Andor och Hilde var på besök, hade Ann och Hilde suttit och spånat kring olika hundnamn. De tre namn som utkristalliserade sig var: "Marwin", "Melvin" och "Gordon". När jag nämnde namnen för Andor, sa' han direkt "Marwin" med "Sir" framför.


Söndag 19 maj 2002
Peters tvillingbror Andor och hans Hilde kom ner från Oslo för att bl.a. titta på "vår hundvalp". Ann och jag var ännu inte riktigt säkra på om vi verkligen skulle ha hund men vi åkte i alla fall ner till Eva, Sten och barnen nere i Lindome. Master Mind och hans syskon var verkligen jättefina. Nu var det upp till Ann och mig att verkligen bestämma oss - skulle vi ha hund eller inte?

Onsdag 1 maj 2002
Master Mind och hans syskon föds - två tikar och två hanar! Syskonen heter Sovereign Robe, Supreme Robe och Mayday Maverick (brorsan).